Vielse og velsignelse

VELSIGNELSE AF BORGERLIGT INDGÅET ÆGTESKAB og VIELSE
I alle tre kirker er der både velsignelse af borgerligt indgået ægteskab og vielse. For dette skal i kontakte sognepræsten. Mindst én af parterne skal være medlem af Folkekirken.

Vielse
Til en vielse skal I have navn og adresse på to vidner (to der er til stede til jeres bryllup), og enprøvelsesattest klar til samtalen før brylluppet (ægteskabserklæring). Denne får I ved at henvende jer på kommunen www.kolding.dk; tlf. 7550 1500. Husk prøvelsesattesten må ikke være mere end fire måneder gammel.
Ønsker I navneændring i forbindelse med vielsen, kan I udfylde en navneændringsanmeldelse som I finder på www.personregistrering.dk. Denne kan I aflevere til sognepræsten til samtalen eller sende den til kordegnen

Velsignelse
Er I borgerligt viede (gift på rådhuset), kan I få en kirkelig velsignelse af jeres ægteskab. En velsignelse er en højtidelighed, som ligner en vielse, med kun få ord til forskel.

Vielse/Velsignelse
Når I har bestemt jer for en dato og klokkeslæt til at blive viet/velsignet i Vejstrup, Hejls eller Taps kirke skal I kontakte sognepræsten for at se om tidspunktet, dagen og kirken er ledig. Vielser/velsignelser plejer at blive meldt et halvt til et helt år før, så vil I sikre jer tid og sted, skal I ikke være for sent ude. Når I ringer finder vi en dato, hvor jeg kommer ud til jer til en samtale om selve vielsen/velsignelsen, om alt det praktiske og om jer to (til talen i kirken). Denne samtale vil vare en hel til halvanden time, og finder sted ca. 2 uger før selve vielsen/velsignelsen.
Til samtalen vil jeg bede jer overveje følgende spørgsmål med hinanden: Hvorfor vil I giftes? Hvorfor skal det være i kirken? Hvad forstår I ved kærlighed? Hvad vil I lægge vægt på I jeres ægteskab? Hvordan supplerer I hinanden som par? Hvad er den andens minusser og plusser?
Ydermere vil jeg bede jer om at overveje hvilke salmer der skal synges på dagen. I kan hovedsageligt vælge fra salmebogen, men også højskolesange kan bruges. Hvis I vælger en sang der ikke står i salmebogen, skal i selv til dagen udfærdige et sangark med bl.a. pågældende sang.

Forslag til salmevalg

- der skal vælges fire salmer
# 10: Alt hvad som fugle vinger fik
# 14: Tænk at livet koster livet
# 15: Op al den ting
# 41: Lille Guds barn, hvad skader dig
# 70: Du kom til vor runde jord
# 99: Velkommen igen, Guds engle små
# 117: En rose så jeg skyde
# 121: Dejlig er jorden
# 192: Hil dig, Frelser og Forsoner
# 234: Som forårssolen morgenrød
# 236: Påskeblomst! Hvad vil du her?
# 260: Du satte dig selv i de nederstes sted
# 752: Morgen stund har guld i mund
# 754: Se nu stiger solen
# 787: Du som har tændt millioner af stjerner

Det vil være oplagt at vælge en eller flere salmer der har med den årstid eller den eventuelle højtid, som brylluppet finder sted i forbindelse med, fx jul, påske, pinse, høst, forår osv.
For at høre og læse salmerne eller for at få flere idéer se: www.dendanskesalmebogonline.dk og/eller www. www.hojskolesangbogen.dk

Vielsesliturgi

Brudgom og forloveren sætter sig på to stole i højre side af koret. Brudgommen sidder tættest på alteret